Başarı Öyküler: Pendik Belediyesi
Açık Kaynağa Göç, Pendik Belediyesi’nde Başarı Hikayesi Yarattı
Pendik Belediyesi

“Profelis ile ilk olarak Zimbra geçişinde elde ettiğimiz fayda ışığında yeni çalışmalar için kolları sıvadık ve SambaBOX mimarisini hayata geçirdik. Profelis ekibinin bilgi birikimi de tüm süreçlerde gücünü gösterdi. Veri kaybı, güvenlik gibi riskler bizden hep uzak olurken, yetkin ve özverili bir firma ile çalışmanın, 7/24 destek alabilmenin önemini gördük. Pendik Belediyesi’nde her alanda yerli ürün kullanımı teşvik ediliyor. Yerli firmaların yerli çözümler geliştirmesini sağlamanın desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye olarak açık kaynak başlığında dünya markaları çıkarabiliriz, bu potansiyele sahibiz. Profelis’in bunu başaracağına inanıyor ve destekliyoruz.”

Pendik Belediyesi, yönetim vizyonu ve bu vizyona inanan ekibiyle önemli yatırımları hayata geçirirken, tüm yerel yönetimler için örnek ve başarı hikayesi oluyor. Bu noktada, Pendik Belediye Başkanı Salih Kenan Şahin’in vizyonunun önemine işaret eden Pendik Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü Üstün Murat Yıldız, açık kaynak ve bu paralelde kurumsal destekleri ile öne çıkan Profelis Bilişim Danışmanlık ile hayatageçirdikleri açık kaynak kod temelli aktif dizin çözümü olan SambaBOXürünü hakkında bilgiler paylaştı. 2009 yılında başlayan dijital dönüşüm çalışmaları ile yurt çapında bir başarı hikayesi halini aldıklarını vurgulayan Üstün Murat Yıldız, bir yerel yönetim olarak bu başarının temelleri ve izledikleri strateji hakkında şunları söyledi:
“2009 yılında aldığımız bu kararı stratejik bir planla destekledik ve 2012’ye kadar evrakların taranarak dijital ortama taşınması süreci tamamlandı. Gerek belediyenin işleyişi gerekse vatandaşla ve kurumlarla iletişimde yenilikçi adımlar attık. Pendik Belediyesi olarak standart bir Linux göçü yapmadık, Linux ile çalışabilecek tüm ürünlerin göçünü sağladık. Açık kaynak kod dönüşüm projemizde gerçekleştirdiğimiz dönüşümlerden mail ve aktif dizin göçü için Profelis’i tercih ettik. Kamu Açık Kaynak Konferansı’nın ikincisine katılarak tanıdığımız bu mimari bizi öyle etkiledi ki, 2018 yılında konferansı tüm belediyeleri davet ederek TÜBİTAK ile birlikte düzenledik ve katılımcıların bu konuda bilgi edinmesine vesile olduk. TÜBİTAK ve Profelis’ten eğitmenler de bu konferansta katılımcılara bilgiler verdi. Böylece Profelis ve belediyemiz arasında bilgi alışverişinden daha fazlasını içeren, kapsamlı bir işbirliği doğdu. Pendik bu yolda pilot belediye olurken, hedef ise bir başarı hikayesi oluştururken, ürünleri kamunun kullanabileceği hale getirmekti. Bu konuda yetkin bir kadro ve uzman firmalarla çalışmayı zaten hep öncelik olarak belirledik.”
Birçok muadil ürün detaylı biçimde analiz edip denedikten sonra tercihlerini SambaBOX’tan yana kullandıklarını vurgulayan Üstün Murat Yıldız: “Sadece kendimiz için değil, diğer yerel yönetimleri de düşünerek analizlerimizi yaptık. Güvenlik, kullanım kolaylığı gibi başlıklar bu yönüyle temel kriterlerimiz oldu. Bu kriterlerimiz ve ihtiyaçlarımız paralelinde beklentilerimizi netleştirdik. Bunun ardından da Profelis’le çalışmaya karar verdik.”
Tüm yerel yönetimlere örnek olabilir
Pendik Belediyesi, 2018 ortasında Profelis işbirliği ile SambaBOX yatırımını hayata geçirdi. Ama açık kaynak kodun yarattığı özgürlükten yola çıkarak, “Yatırım tamamlandı diye bakmıyoruz. Sürekli yeni ihtiyaçlar gündeme gelecektir” yorumunu yapan Üstün Murat Yıldız, elde edilen faydaları şöyle anlattı:
“Burada 26 adet açık kaynak üründen oluşan e-posta dosya paylaşımı, ofis uygulamaları, harita ve çizim uygulamaları, veritabanı ve aktif dizin gibi uygulamaları barındıran bir göç söz konusu oldu. Bu komplike mimarinin yerel yönetimlerde bir benzeri yoktu ve bu yönümüzle biz bir ‘ilk’ olduk, aktif dizin ihtiyaçlarımızı ve beklentilerimizi açık kaynak kodlu Samba yerine, yönetim kolaylığı ve destek sağlanabilmesi sebepleriyle açık kaynak kod temelli yerli yazılım SambaBOX ile adresledik. Hatta birçok yerel yönetimi de misafir ederek, sürecimizi onlarla da paylaştık.
Yönetimimiz ve ekibimiz de bu geçişe inandı. Dijital dönüşüm anlamında birçok başlıkta projelerimiz var ve bunların taraflara önemli faydalar sağladığını görüyor, tüm yerel yönetimlerle bunları paylaşmaya özen gösteriyoruz. Açık kaynak kod ise işte bu esnekliği, hem de tüm taraflara sunuyor. Profelis bu konuda Gelir İdaresi Başkanlığı’nda (GİB) GIBUX projesini hayata geçirmişti. Böyle büyük ölçekli ve başarılı bir proje sonrası benzer bir çalışma, neden sayısı bin 400’e yakın belediyede de yapılmasın? Biz bu konuda örnek ve destek olmaya hazırız.”